Φωνήεντα σε περίπτερο
Aφιερωμένο
Στις γυναίκες που συνάντησα και με συνάντησαν
σε ώρες που καίγονταν στους 200ο Κελσίου
μιας κραυγαλέας σιωπής
της σιωπηρής κραυγής τους
Και συρρικνώνονταν τούτες οι ώρες αναπόφευκτα
Κι έχαναν χρώμα
Κι έχαναν χρόνο
Και φοριούνταν πια
σαν ρούχο άλλο
Δανεικό
92 ποιήματα καθώς και οι ενότητες «23 Γράμματα για 1 καθρέφτη» και «Έρως ανέραστος σε τρεις κινήσεις παραμυθίας» περιλαμβάνονται στη νέα –όγδοη–ποιητική κατάθεση της Κυπρίας δημιουργού Eλένης Aρτεμίου-Φωτιάδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» .
Μια ποίηση αναψηλάφησης ζωής με λήψεις άλλοτε έγχρωμες κι άλλοτε ασπρόμαυρες όπως τα δύσβατα τοπία που μέσα τους περνούν όσοι στα πρώτα βήματα της ζωής τους βρίσκονται ξεκομμένοι και μόνοι –πρόσφυγες στον τόπο τους. Ίσως γι’ αυτό στα ποιήματά της είναι ολοφάνερη μια οικουμενικότητα για τ’ ανθρώπινα βάσανα, μια εγκαρτέρηση (Άναψα μια μεγάλη αγάπη και περίμενα/ να χάσει ο καημός τον δρόμο) για όσα αναπόφευκτα κοσμούν τη ζωή μας, αλλά και μια ελπίδα στο βάθος της σκέψης πως όλα θα υπερνικηθούν κάποτε. Μια τολμηρή ενατένιση του κόσμου της: Να κρατάς πάντα ένα κλουβί στο σπίτι/ Να βάζεις κάθε μέρα την τροφή/ Ν’ αλλάζεις το νερό/ προσμένοντας ένα πουλί/ να νιώσει έλξη απόδρασης/ για έναν εγκλεισμό που ετοιμάζεις.
Ποιήματα που αναμετρώνται με το είναι μας, μοναχικοί διάλογοι με τον απόντα απέναντί μας σύντροφο. Σκέψεις και φράσεις απολογισμού μιας διαδρομής που συνεχίζεται:
Πήρα τους έρωτες όλους/ γεροδεμένους έφηβους/ ατίθασα άτια νιότης/ μεσήλικες και ώριμους καημούς/ στα σύννεφα όλους τους αμόλησα/ μοναδική προοπτική να γίνουνε βροχή/ πάνω σε σκονισμένα ημερολόγια/ χειρόγραφης ερήμου.
Ενός πρώιμου απολογισμού αφού η Αρτεμίου βρίσκεται στην ακμή τ